OFERTE

MAGAZIN

DESPRE NOI

BLOG

search_button
cart_button
my_account_button

Fair Trade

Lanțurile de aprovizionare echitabile sprijină micii fermieri și familiile acestora din întreaga lume

Dr. Bronner’s a creat sau a intrat in parteneriate cu proiecte fair trade organice din jurul lumii: in
Sri Lanka si Samoa pentru ulei de cocos, in Ghana pentru ulei de palmier, in Palestina si Israel
pentru ulei de masline, in India pentru ulei de menta, in Ecuador pentru ulei din samburi de
palmier si in Brazilia pentru zahar. Cumulat, aproximativ 10 000 oameni se bucura de efectul
pozitiv al apartenentei la aceste proiecte fair trade. Dr. Bronner’s sustine, acum, dezvoltarea de
proiecte de acest tip mai aproape de casa, in America de Nord.

Ulei de cocos – Sri Lanka

Serendipol – principala sursa de ulei de cocos organic fair trade a planetei

Proiectul Regenerative Organic Certified Coconut Oil al Serendipol a fost inspirat de implicarea Dr. Bronner’s in sprijinirea repunerii pe picioare a micilor afaceri de acasa distruse de catre devastatorul tsunami din 2004. Serendipol si-a inceput activitatea in 2007, pornind de la o presa de cocos abandonata si napadita de vegetatie si folosind drept spatiu de birouri doua containere. Diferenta a fost facuta de hotararea dovedita de catre partenerii din Sri Lanka si de oamenii foarte motivati si experimentati care s-au asociat demersului. La inceputuri, pentru toti cei implicati – inclusiv fermieri si angajati – proiectul a parut foarte departe de a fi un succes garantat.

11 ani mai tarziu, Serendipol lucreaza cu mai mult de 1 200 fermieri care cultiva 20 000 acri, angajeaza 250 muncitori si staff si proceseaza pana la 30 milioane de nuci de cocos pe an. Angajatii din facilitatea de productie Serendipol au acces la conditii de lucru si pachete de beneficii cu totul deosebite in cadrul industriei, alaturi de oportunitati privind dezvoltarea personala si profesionala si de participarea intr-o structura definita de un stil de management participativ, care prioritizeaza respectul. Dinamica acestui profil de business atrage din ce in ce mai multi profesionisti din sferele contabilitatii, ingineriei, serviciilor conexe agriculturii si administratiei in ceea ce se contureaza deja a fi dezvoltarea responsabila a zonei rurale Kuliyapitiya.

Fabrica Serendipol a devenit, totodata, un reper in materie de evidentiere a potentialului resursei regenerabile constituite de catre palmierul de cocos. Toate produsele reziduale in urma extragerii de ulei de cocos au utilitate si prezinta valoare adaugata: exteriorul pufos al nucilor de cocos este vandut pentru a fi transformat in fire din care este, apoi, impletita sfoara, sunt tesute presuri sau capata uz in lucrari geologice. Coaja dura este fie arsa pentru energie fie vanduta pentru producerea de carbune activ. Miezul continand semintele este vandut drept aliment sau furaj. O parte din lapte este vandut unui exportator local si o parte este tratat biologic si folosit apoi pentru irigarea gradinii Serendipol. Cu exceptia celor asociate ambalarii produselor, Serendipol nu genereaza reziduuri. Inca de la bun inceput, Serendipol si-a asumat o idee de agricultura organica mai complexa decat simpla lipsa a folosirii chimicalelor. Fermierii au fost incurajati sa sporeasca fertilitatea solului folosind compost, folosind frunze si ramuri uscate, intercaland alte culturi printre palmierii de cocos si adoptand cresterea vitelor in cadrul fermelor.

Diferenta de pret fair trade platita de catre Dr. Bronner’s si alti clienti a finantat pana acum aproximativ 1 000 proiecte fair trade mai mici si mai mari, selectate pe baza meritelor apreciate de catre un comitet care include fermieri, muncitori si management. Proiectele presupun subventia initiala pentru perfectionarea producerii de comport, furnizarea de echipament medical de maxima importanta pentru clinici rurale, renovarea de scoli, plata training-ului vocational pentru adolescenti dezavantajati, grant-uri acordate muncitorilor pentru imbunatatiri aduse propriilor case, repunerea in functiune a rezervoare de apa (deseori invadate de vegetatie, vegetatie care, odata taiata, devine material pentru compost), precum si oferirea de structuri esentiale de infrastructura care sa interconecteze sate (poduri, drumuri, retele electrice). Sustinerea numeroaselor grupuri ale comunitatilor locale este o alta directie esentiala pentru etica fair trade a Serendipol. Pana in prezent, Serendipol a investit aproximativ 1,8 milioane USD in proiectele sale. Complexitatea, pragmatismul si eficienta programului sau a reusit, de asemenea, sa demonstreze potentialul premium-ului fair trade, atunci cand este gestionat cu viziune si dedicatie.

Ulei de cocos – Samoa

SerendiCoco Samoa – o societate mixtă pentru revitalizarea industriei de nucă de cocos din Samoa

In anii 1990, se poate spune ca industria asociata culturilor de cocos din Samoa de Vest isi pierduse competitivitatea. Astazi, cea mai mare parte a recoltei de cocos ramane, pur si simplu, neculeasa. Sub denumirea SerendiCoco Samoa, Dr. Bronner’s a format, in 2016, o joint venture alaturi de un experimentat producator samoan de ulei conventional de cocos copra (copra se refera la miezul nucii de cocos uscat folosind cuptoare traditionale). Afacerea ofera suport fermierilor pe parcursul tranzitiei catre practicile organice. Primul dintre cei 1 000 mici fermieri implicati a obtinut statutul de organic un an mai tarziu, in 2017. Din moment ce SerendiCoco Samoa a crescut pretul oferit pentru copra organica, fermierii si prelucratorii de cocos au dovedit un rapid interes in oportunitate, fapt care a insemnat si o dezvoltare rapida a initiativei. Odata instalata o mica rafinarie pentru nevoile demersului, SerendiCoco Samoa este acum deplin capabila sa produca si exporte ulei de cocos copra organic fair trade. Luand in considerare dimensiunile populatiei samoane – numai aproximativ 150 000 locuitori – si dependenta sa de sumele trimise de catre rudele care traiesc peste hotare, proiectul are sansa unui semnificativ impact asupra economiei locale, odata reusita trecerea la statutul de organic si fair trade pentru o mare parte a productiei de cocos.

Drumul pana acolo nu este, totusi, lipsit de dificultati. O provocare majora o constituie varsta si productivitatea in scadere a cocotierilor din Samoa. Inca din 2016, SerendiCoco Samoa a dinamizat actiuni ale agentii guvernamentale, donatori internationali si experti in agricultura forestiera pentru a gandi o schema de replantare care sa impleteasca in acelasi context palmieri de cocos, arbori de cacao, pomi fructiferi si copaci pretuiti pentru lemnul pe care il ofera. Aceasta abordare creste productivitatea si biodiversitatea, sporeste rezistenta solului la seceta si eroziune, stabilizeaza securitatea alimentara si ajuta la reconfigurarea a doua mari culturi de export samoane – cocos (sub forma uleiului) si cacao. Pe de alta parte, contribuie la diminuarea carbonului din atmosfera si creste nivelul de materie organica prezenta la nivelul solului, ambele, cu o eficienta si rapiditate ridicate. Programul este unul ambitios si ar putea, in timp, sa acopere si sa regenereze mare parte din suprafata propice pentru cresterea cocotierilor a tarii. Una dintre configuratii presupune cultura exclusiva de palmieri de cocos, copaci printre care ar urma sa pasca vite. Dincolo de pamant si agricultura, proiectele finantate gratie premium-ului fair trade urmeaza sa abordeze probleme legate de accesul la ingrijire medicala si legate de educatie in sate izolate, cu o concentrare deosebita asupra antrenarii tinerilor in forta de munca.

Ulei de palmier – Ghana

Angajații din Serendipalm (fotografie prin amabilitatea lui Rapunzel Naturkost)

Serendipalm – ulei de palmier sustenabil provenind de la mici fiermieri din Ghana.
Uleiul de palmier reprezinta un ingredient esential in formula sapunurilor solide Dr. Bronner’s. Le confera consistenta si duritatea cautate, in acelasi timp cu echilibrarea calitatilor emoliente si care tind sa se asocieze cu o moliciune care face ca sapunul sa se dizolve si consume foarte rapid ale uleiului de cocos. Din moment ce expansiunea rapida a plantatiilor din Asia de Sud-Est s-a dovedit a fi o cauza majora pentru efecte colaterale negative – degradarea mediului inconjurator si deteriorarea parametrilor sociali, printre acestea -, era imperativ necesara identificarea unei solutii, a unei surse de ulei de palmier care sa nu implice nevoia de noi defrisari, care sa nu pericliteze habitate cruciale si care sa nici nu saraceasca intregi comunitati.

Munca de identificare a unei surse sustenabile si responsabile din punct de vedere social a inceput in 2006. Cu sprijinul ONG-ului Fearless Planet, Dr. Bronner’s a gasit parteneri in regiunea din estul Ghanei numita Asuom. Serendipalm, compania-sora din Ghana, a pus in functiune o mica presa pentru extragerea uleiului de palmier, folosind metodele si procesele traditionale, numai ca avand parametri mai buni, mai siguri si mai eficienti. Impreuna cu Dr. Bronner’s, a fost, apoi, demarata recrutarea de mici fermieri din zona care isi doreau sa parcurga tranzitia catre culturi si practici organice.

De la inceperea productiei, in 2008, si pana astazi, Serendipalm si-a cimentat pozitia drept cel mai respectat proiect de ulei de palmier organic si fair trade din lume. Colecteaza in mod exclusiv recolte apartinand micilor fermieri si s-a transformat in cel mai mare angajator local intr-o zona care nu a oferit vreodata multe slujbe stabile. Cei peste 200 muncitori ai presei Serendipalm, in principal femei fara calificari, au dreptul la conditii de munca, la plata si beneficii fara egal in randul micilor afaceri de tipul acesta. Pe de alta parte, Serendipalm a atras in Asuom 20 de profesionisti – ingineri botanisti, oameni de stiinta, contabili, administratori -, oameni care apreciaza stilul de management participativ al afacerii precum si impactul sau social pozitiv. Au ales sa traiasca, ba chiar unii dintre ei sa se stabileasca si sa isi intemeieze familii, in o zona rurala in care spera sa isi aduca contributia la schimbarea in bine.
Serendipalm cumpara fructe de palmier de la peste 635 ferme de familie, fiecare avand o suprafata cultivata de aproximativ 7 acri. Fermierii sunt platiti un pret corect plus un premium pentru faptul ca fructele sunt cultivate organic, primesc biomasa pentru fertilizarea naturala a solului, training-uri privind optimizarea in agricultura organica si imprumuturi cu dobanda redusa pentru achizitionarea de puieti de palmieri mai productivi. Multi dintre cultivatorii de sub umbrela Serendipalm se ocupa si de cacao. Tipicul abordarii acestei culturi in Ghana presupune folosirea masiva de pesticide, iar, la dorinta micilor fermieri, Dr. Bronner’s a inceput sa ofere sprijin pentru tranzitia catre organic inclusiv a culturii de cacao, cu finalitatea expresa a comercializarii, intr-un final, a pulberii de cacao organic si fair trade.

La finalul lui 2016, Dr. Bronner’s a demarat, de asemenea, implementarea de concepte apartinand agro-silviculturii dinamice, care constau in conceperea unei culturi multi-specii care include alaturarea de copaci cu inaltimi diferite (si, implicit, coroane intercalate). Agro-silvicultura dinamica ofera fermierilor un randament si un venit per acru cu mult imbunatatit, o biodiversitate superioara si, corelat, o presiune redusa din partea speciilor daunatoare, plus beneficiul capturarii a mari cantitati de CO2. Strategia a fost mai intai testata pe cele doua parcele de teren apartinand proiectului propriu-zis pentru a fi, mai apoi, diseminata in randul proprietatilor fermierilor Serendipalm si, mai departe, in intreaga tara.

Premium-ul inclus in pretul fair trade platit de catre Dr. Bronner’s si alti clienti a fost folosit pentru o varietate de proiecte destinate dezvoltarii comunitare: sisteme de apa curenta, toalete publice, un salon de maternitate, un salon pentru asistentele medicale, o pasarela, o retea de iluminat, rechizite scolare, plase de tantari pentru diminuarea incidentei malariei si pentru ,,insule verzi” (plantarea de copaci in satele limtrofe Serendipalm). Din moment ce angajatii directi ai Serendipalm au aproximativ 100 copii si nepoti, proiectul construieste o gradinita Montessori care va deveni parte a campusului “Regenerative Learning Center of Ghana”, un ONG fondat de catre Serendipalm si Dr. Bronner’s cu scopul de a sprijini redezvoltarea oamenilor, a comunitatilor si a solului.

In momentul acesta, Serendipalm furnizeaza ulei de palmier organic si fair trade Dr. Bronner’s, precum si altor companii fair trade europene, printre care GEPA si Rapunzel. In lumina cererii in crestere pentru uleiul de palmier si pulberea de cacao Serendipalm si succesul practicilor sale de agro-silvicultura dinamica, proiectul mareste amplitudinea activitatilor, extindere in beneficiul fermierilor, muncitorilor si al comunitatii locale.

Ulei de măsline – Palestina și Israel

Ulei de măsline din „Țara Sfântă”

In legatura directa cu originile Dr. Bronner’s si cu angajamentul de a sustine coexistenta pasnica pe teritoriile Tarii Sfinte, uleiul de masline procurat de catre companie din regiune provine deopotriva din Palestina si din Israel. Pe de alta parte, uleiul de masline este ceea ce confera finete si catifelare spumei sapunurilor de Castilia Dr. Bronner’s.

In ultima parte a anului 2006, Dr. Bronner’s a inceput sa cumpere 90% din uleiul de masline folosit de la Canaan, o companie fondata de catre palestinieni langa orasul Jenin, din Cisiordania. Scopul Canaan era acela de a imbunatati situatia economica a fermierilor din Cisiordania prin intermediul angajamentelor fair trade cu clienti vestici, promovand, concomitent, convietuirea pasnica cu Israelul. Canaan lucreaza indeaproape cu Palestine Fair Trade Association (PFTA) si cumpara, in prezent, ulei de masline de la 1 700 mici colaboratori. Dr. Bronner’s a oferit Canaan ajutor in planificarea si finantarea obtinerii certificarilor organica si fair trade ale Fair for Life Programme. Demersul a revitalizat vizibilitatea proiectului si i-a oferit sansa accesului la un nivel superior pe pietele reglementate si cu standarde ridicate ale Europei si Statelor Unite.

In trecut, exportul uleiului de masline de inalta calitate provenind din Palestina a fost, practic, imposibil din cauza lipsei competitivitatii pretului sau – o data, din cauza lipsei accesului la transportul maritim si, apoi, din cauza avantajului subventiilor de care uleiul de masline din tarile mediteraneene se bucura. Astazi, insa, cultivatorilor PFTA le este garantat un pret care sa acopere toate aceste obstacole si obtin, in plus, un premium organic & fair trade care insumeaza 25%. Canaan doneaza, aditional, fonduri directionate catre proiecte de educatie, de plantare de copaci si de logistica.

Incepand cu 2009, relatia comerciala cu Dr. Bronner’s si alti clienti a ajutat Canaan sa se dezvolte si sa aiba forta de a deveni un simbol al sperantei pentru adoptarea caii sustenabilitatii si fair trade pentru cultivatorii de maslini si pentru comunitatile lor. Compania mai produce si exporta si alte alimente traditional palestiniene, precum cuscus si rosii uscate, cu toatele permitand fermierilor palestinieni sa devina parte a pietelor cu o buna valoare adaugata ale ingredientelor organice si fair trade putand, in acelasi timp, sa ramana fideli stilului lor de viata autentic.

Pornind din 2014, Canaan a reusit sa extinda semnificativ varietatea practicilor regenerative si de agricultura organica cunoscute fermierilor sai. De asemenea, colaboreaza cu Canaan Center for Research and Extension (CORE) pentru conceperea de tehnici non-toxice de gestionare a daunatorilor prezenti in livezile de migdali si pentru gandirea de strategii de asociere in cultura a maslinilor cu arbusti, pomi de mai mici dimensiuni si chiar legume. Canaan sustine fermierii traditionali care folosesc culturi multi-specii si care mentin sanatatea solului prin culturi destinate strict acestui scop, practicile lor regenerative recomandandu-i drept fermieri-model pentru cei care nu sunt familiarizati cu paradigma. Programul care ii are drept actori principali cuprinde si practici de arat care nu favorizeaza eroziunea si explicarea beneficiilor integrarii oilor si caprelor pe parcelele cultivate. De asemenea, prin CORE, Canaan studiaza parametrii ecosistemului local si pe cei ai practicilor fermierilor pentru a determina cum se face ca maslini cu varste de peste 2 000 ani continua sa fie productivi.

Restul necesarului de ulei de masline (de 10%) provine din Israel. Sindyanna, o afacere fair trade condusa de femei evreice si arabe, in Israel, sustine fermierii si muncitorii arabi care locuiesc pe teritoriul israelian. Prin prisma viziunii simbolizate inclusiv de catre ramura de maslin, Dr. Bronner’s cumpara ulei de masline si de la ferma familiei de evrei israelieni Strauss, reali pionieri in materie de ulei de masline organic.

Ulei de mentă – India

Pavitramenthe: Implementarea agriculturii regenerative

Uleiurile de menta sunt cele mai frecvent folosite uleiuri esentiale din formulele Dr. Bronner’s – profilul lor racoritor se transpune in prospetimea sapunurilor si pastei de dinti, iar puternicul sau caracter aromatic confera sapunurilor cu menta personalitatea puternica pentru care au devenit faimoase!

Dr. Bronner’s combina uleiurile a doua specii diferite de menta, mentha piperita si mentha arvensis. Incepand cu 2004, ambele specii au inceput sa fie cultivate, pentru Dr. Bronner’s, de catre mici proiecte individuale in statul indian Uttar Pradesh, la aproximativ 250 mile la est de New Delhi. Proiectul de ansamblu a fost operat, initial, de catre compania britanica Earthoil, pentru ca incepand cu 2013 sa fie instituita compania-sora a Dr. Bronner’s Serendimenthe. Dupa ce, doi ani mai tarziu, insa, Dr. Bronner’s a descoperit nereguli de ordin financiar in gestionarea Serendimenthe, s-a luat hotararea inchiderii companiei si oferirea sansei de a demara propria companie unui grup format din patru membri de nadejde ai staff-ului.

Compania nou-formata colecteaza, acum, recoltele a peste 1 200 mici fermieri care si-au transformat culturile si au obtinut certificarea organica. Micile lor parcele, de obicei de mai putin de 2 acri, sunt cultivate prin rotatie cu 2 sau 3 specii diferite in fiecare an. De-a lungul a zeci de ani de cultivare intensiva, inclusiv folosind ingrasamant chimic si arat frecvent, solul argilos a fost, practic, secatuit si acum contine foarte putina materie organica (humus). Pentru a sprijini fermierii sa isi revitalizeze solul, sa il faca sa devina mai productiv si mai flexibil, Dr. Bronner’s a initiat, in 2017, un proiect complet de regenerare a solului. Cu sustinere financiara din partea agentiei germane GIZ, a fost achizitionat un dispozitiv care poate ajunge sa produca 10 000 tone metrice de compost dintr-o varietate de resturi agriculturale. Acesta urmeaza sa fie vandut fermierilor la un pret subventionat prin vanzarea de credite de carbon. Fermierii vor avea acces si la suport prin intermediul training-urilor, al oferirii de echipament agricol si de seminte, vor fi asistati pe parcursul procesului de tranzitie la aratul care nu favorizeaza eroziunea, in adoptarea mentinerii sanatatii solului prin culturi destinate strict acestui scop, a rotirii culturilor de legume astfel incat sa se obtina fixarea nitrogenului in sol (in principal fasole si linte, produse care ar urma, apoi, sa fie vandute in Uniunea Europeana). Inclus este si un program amplu de plantare de pomi fructiferi, copaci care sa ofere umbra si de specii care ofera alte tipuri de beneficii – neem este un astfel de exemplu, caci este considerat un furnizor de pesticid natural.

De la demararea sa, in 2015, proiectul a acumulat si un numar de reusite in ceea ce priveste dezvoltarea comunitatii locale. Pe langa proiectele de agricultura, Pavitramenthe a facilitat si finantat si initierea de tabere medicale, construirea de toalete in casele oamenilor si distribuirea de sisteme destinate apei potabile. Acestea au fost platite din premium-ul fair trade oferit de catre Dr. Bronner’s, principalul client al uleiului organic de menta. Un alt proiect este destinat femeilor si vizeaza dezvoltarea de abilitati si generarea de oportunitati pentru obtinerea de venituri proprii. Multe dintre femeile din Bareilly si comunitatile vecine realizeaza sari-uri pentru comercializarea in India si peste hotare. Pavitramenthe a lucrat cu aceste femei-artizan pentru a reusi imbunatatirea conditiilor in care lucreaza, pornind de la instrumentele folosite si de la iluminat. Acest tip de idee, impreuna cu programul extensiv de optimizare a capacitatii fermierilor, inclusiv in directia tehnicilor organice regenerative, este un element-cheie al viziunii regenerative de ansamblu finantate de catre GIZ.

Ulei de miez de palmier – Ecuador

Habitate naturale: ulei din samburi de palmier sustenabil, din Ecuador

Dr. Bronner’s foloseste acest tip de ulei in sapunurile sale lichide pentru a le face sa produca o spuma mai abundenta, mai bogata. Uleiul din samburi de palmier este obtinut din ceea ce constituie samanta fructului de palmier si, precum si uleiul de palmier, provine din culturi care nu manifesta respect pentru pamantul sau comunitatile care il ofera.

Acesta este motivul pentru care Dr. Bronner’s a pornit un parteneriat alaturi de Natural Habitats astfel incat sa obtina ulei din samburi de palmier organic si fair trade din Ecuador, acolo unde mici ferme familiale recolteaza fructele palmierilor in mod sustenabil, primind, in schimb, un pret corect pentru fructele vandute. Natural Habitats este fidel practicilor care demonstreaza respect pentru mediu si care ofera cele meritate solului si oamenilor, precum si unui model de productie participativ care asigura beneficii economice si sociale fermierilor si muncitorilor.

Trestie de zahăr – Brazilia

Trestie indigena verde: o metoda regenerativa de cultivare a trestiei de zahar

Zaharul organic de origine fair trade este ceea ce ofera sugar soap-urilor Dr. Bronner’s culoarea de caramel si parfumul dulce si bogat. Tot zaharul ajuta si la mentinerea pielii in parametri optimi de nutritie, hidratare si catifelare. Zaharul folosit provine din cadrul proiectului brazilian Native Green Cane, unul dintre cele mai mari demersuri de agricultura sustenabila din lume.

In concordanta cu standardele organice stricte ale Dr. Bronner’s, trestia este taiata verde, fara a fi arsa sau a fi tratata cu ierbicide sau ingrasaminte sintetice. Proiectul ofera conditii de munca sigure si asistenta medicala angajatilor sai, iar cultivatorii primesc un pret corect pentru recoltele lor.

0
    0
    Cosul Tau
    Inca 230,00 lei si ai Livrare Gratuita!
      Aplica cupon